onsdag 28 september 2011

Höstväder i Shanghai=sommarväder i Sverige

Hej hopp!

Nu är det i slutet av september och vi har höst i Shanghai. Detta bör ej kopplas ihop med höstvädret vi har i Sverige, nej, för här är det runt 26 grader varmt och soligt (idag t om 28.8 grader:) Kvällarna är ljumma och man sitter gärna på en uteservering med ett glas kallt! Vad jobbigt ;)
När man väl sitter där så kan man troligtvis höra ett konstigt djur-läte från träd och buskar. För, det finns spelandes cikador här i Kina. När det var som varmast i somras, så hördes dessa insekter spela nästan överallt. Deras "sång" är nåt vansinningt hög, och innan vi visste var det var som lät! De sjöng som galningar hela dagarna....Tydligen kan sången komma i upp i 120 decibel som mest ( Ljud över 85 dB kan vara farliga för ett friskt öra och den så kallade smärtgränsen går vid 125 dB. Enligt Wikipedia:) Inte undra på att det hördes!
Nu har iaf just den sången slutat spelas, i stället hör vi ngt från ett annat djur. Som tur är verkar denna inte sjunga lika mycket...Antar att det också är någon slags cikada, och det låter högt om man sitter nära (de har en tendens att tystna precis när man närmar sig!). Har spelat in ett klipp så ni kan få lyssna hur det låter!

Annars så lunkar livet på så sakteliga här. Robin trivs mer och mer i skolan, och man slipper numera se en förtvivlad och gråtandes pojk vid lämningen (tog väl ca en vecka). Han lär sig massor av engelska (och lite kinesiska), och jag hör nästan varje dag hur han snappat upp någon fras eller något ord. Jag försöker skriva ner det så fort jag hör det, här kommer några exempel på ord han lärt sig hittills; "OK everybody, swimming in the water, I miss you daddy/mummy, excellent, I want to pee pee, be careful, what´s this, right now, very busy, wait, dont!, turn around, no running, tidy up, aeroplane, new shoes" mm. Han kan också räkna till 4 på kinesiska och säga bl a pojke/flicka, mun och höra. Åsså har han sjungit ngra meningar;" we are walking, fly in the sky, Row row your boat, twinkle twinkle little star, I want candy" :):) Såååå duktig (stolt mamma :)

Vi har också varit iväg och köpt lite mattor, i en gigantisk hangar-liknande byggnad. Hittade några jättemjuka och rätt stora mattor, perfekt att ha under v-rums bordet och i köket. Och så ville Robin ha en i sitt rum (fast han redan har heltäckningsmatta där). Det gäller att pruta ordentligt på marknader, så nu var det Mickes tur att prova. Nedan en bild på Micke i full gång med prutningen, han lyckades sänka priset rejält :)

Annars är det massor att göra iom att min kinesiska kurs började för ca en månad sen. Det märks att det är via en högskola och på 100%, man skulle kunna sitta och plugga hela dagarna....puh! Hoppas jag orkar med i det tuffa tempot (och dessutom är det ofta rätt dålig mottagning på nätet, så det hackar och man får anstränga sig för att hänga med...).
Försökte vila en aning, och vad gör lillen under tiden då... Fint eller;)?!


I helgen var vi förresten och testade ett nytt shopping center; Wanda Plaza hette det . Var ju bara hur stort som helst, så vi hann inte ens med att gå igenom halva stället! Käkade även lunchen där, på en smarrig restaurang där vi tog in en massa olika sorters mat. Jag tror nog vi satt där i minst två timmar och jäste :) Det fina är att ju att ris egentligen inte behövs till, så man känner sig liksom inte så däsen och uppblåste efteråt. Fast man vräkt i sig:)
Fast, vissa rätter var kanske lite för starka, t om Micke blev lite svettig :)
Nej, nu är det la dags att plugga lite igen. Nästa vecka är det förresten "Golden week" här i Kina. Då är alla skolor och arbeten stängda och alla är lediga! Tjoohoo (eller, visst ja, jag har ju inget arbete ;) Denna lediga vecka startades tydligen bl a för att alla kineser skulle få en chans att åka och hälsa på långväga släktingar. Dvs, Shangahi är mer eller mindre tomt på kineser, för alla åker hemifrån. Bra tillfälle att åka in och turista lite i stan alltså!
Pussokram! PS. Oj, jag antar hockeyn har börjat i Svedala. Hur går det för mästarlaget då?!?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar